Vitaminer som är bra för huden

Vad man äter och dricker spelar stor roll för hur huden mår. En varierad kost och sund livsstil är egentligen den bästa medicinen för dålig hy. Det kan dock vara svårt att veta vad man ska äta för att få i sig de viktiga vitaminerna som kan hjälpa dig till en bättre hud. Jag tänkte därför skriva om de olika vitaminerna och vart du kan hitta dem.

De viktigaste vitaminerna för huden

En välbalanserad kost räcker långt för huden

En välbalanserad kost räcker långt för huden

A-vitamin är en antioxidant som bland annat är bra för huden och håret. Den hjälper till att förnya huden och göra den slät och spänstig. Den ökar också blodflödet vilket stimulerar huden. A-vitamin hittar man i livsmedel så som kött, ägg och fisk.

B-vitaminer i alla dess former är bra för huden på ett eller annat sätt. Hela B-vitamin komplexet hjälper kroppen med bl.a. ämnesomsättningen, celldelning och produktionen av röda blodkroppar. Det vitamin som är speciellt nämnvärt för just huden är Vitamin B5. B5 hjälper huden genom att hålla den fuktig och skydda den från skador, vitaminen anses även vara bra mot fet hy och finnar. B-vitaminer går att hitta i de flesta livsmedel bl.a. nötter, kött, spannmål och lever.

C-vitamin är nog den kändaste vitaminen och det är inte så konstigt då den gör mycket gott för kroppen. Förutom att skydda mot förkylningar (som kan vara nog jobbiga för huden) så behövs även C-vitamin vid tillverkning av kollagen. C-vitamin går att hitta i de flesta frukter och grönsaker bl.a. i apelsin, nypon och paprika.

E-vitamin är precis som A-vitaminen en naturlig antioxidant som skyddar kroppen mot skadliga ämnen, E-vitamin ökar även effekten av A-vitamin i kroppen.  Vitaminen förebygger rynkor, skyddar huden mot solen och gör huden elastisk. Den hjälper även kroppen med att läka sår och motverkar leverfläckar och ärr.  E-vitamin hittar man i bl.a. mandlar, hasselnötter och övriga nötter och frön.