Vad händer med huden när man blir äldre

Att åldras är tyvärr ingenting någon av oss kan undvika. Kroppen går igenom en rad förändringar när vi blir äldre och jag tänkte skriva lite om vad som händer med huden. Efter en livstid av sol exponering, kostförändringar och andra personliga vanor som rökning är det klart att huden tar en del skada. När man blir äldre märker man kanske att huden inte är lika len eller fast som den en gång var. Den kan också kännas torrare, känsligare och tunnare än vad den brukade vara.

ageingNär man åldras förlorar man fett under huden i ansiktet vilket kan leda till att huden inte känns lika fast som den brukade vara och ditt ansikte kan få ett smalare utseende. Även benen i ansiktet kan förlora massa och bidra till att rynkor uppkommer, tillochmed näsan kan förändras om man förlorar brosk där. Linjer i ansiktet kan framträda så tidigt som i trettioårs åldern då mestadels från miner du brukar göra. Tillochmed gravitationen jobbar emot dig, när huden förlorar elasticitet gör gravitationskraften att huden dras nedåt och bidrar bl.a. till dubbelhakor och förlängda örsnibbar.

Hur man kan påverka hudens åldrande

Rökning får din hud att åldras

Rökning får din hud att åldras

Gravitationen är omöjlig att slåss emot men det finns saker man kan göra för att påverka hur huden åldras speciellt när det kommer till sol exponering och rökning. UV-strålarna från solen bryter ner ämnen i huden som gör den elastisk. Detta gör att huden lättare blir rynkig om man utsätter sig för mycket sol. Det gör också att man lättare får blåmärken och andra skador lättare, solskador kanske inte syns när man är yngre men senare i livet kommer de ifatt. Det är därför viktigt att alltid skydda sig mot solens strålar. Skadan som solen redan orsakat på huden går inte att reparera helt och hållet men en del av skadorna kan huden faktiskt lösa. Det är därför aldrig försent att börja skydda sig men det är givetvis bättre att börja tidigt än sent. När det kommer till rökning är det rätt uppenbart vad man kan göra. De som röker har ofta mer rynkor än de som inte gör det för att inte tala om alla andra hälsoförbättringar som kommer med att sluta röka.

Ansiktsmask för åldrande hud