Hur påverkas huden av årstiderna

Det finns många olika saker som kan påverka din hud, man kan nästan säga att allt påverkar den på ett eller annat sätt. Idag tänkte jag skriva lite om hur de olika årstiderna påverkar huden vilket känns passande nu när hösten har kommit på riktigt. Hur man ska behandla sin hud är olika för alla eftersom ingens hud är densamma med det sagt så påverkar även vädret under de olika årstiderna hur huden bör behandlas. Den kalla och torra luften under vinter halvåret skiljer sig en hel del ifrån luften under de varma sommardagarna vilket givetvis påverkar din hud.

Så påverkas huden under sommaren, hösten, vintern och våren

Sommaren innebär både nyttiga och mindre nyttiga effekter på huden.  För mycket sol kan leda till allt från tydliga brännskador till mer långvariga effekter som rynkor, ojämnheter och pigmentförändringar. Under sommaren spenderar man ju också gärna mycket tid vid badplatser eller vid poolen, vilket kan göra huden torr och leda till en överproduktion av talg eftersom att sol och bad kan rensa bort hudens naturliga oljor och på därför orsaka en obalans. Solen kan däremot också ha en positiv effekt mot akne. Som så mycket annat handlar det om att inte överdriva exponeringen under sommaren så glöm inte att använda solskydd och att återfukta huden när du kommer hem från stranden.season-163528_640

Höstens blöta och kalla väder är inte något som de flesta ser fram emot. Att bli utsatt för ett riktigt regnväder kan göra huden ”överfuktad” vilket kan leda till att huden blir för mjuk och orsakar smärtsamma skavsår. Detta gör i sin tur att huden blir känsligare för andra skador. Se det ungefär som när man går i ett par genomvåta skor och att man då lättare får skoskav.

Vinterns kalla temperaturer i kombination med torrare luft kan likt en dag på stranden rensa ut hudens naturliga oljor och orsaka en brännande känsla. Detta har nog de flesta erfarit efter en dag ute på vintern när kinderna känns torra och bräckliga. Dessa oljor är även en del av hudens naturliga solskydd vilket gör att man lättare kan få brännskador under vinterhalvåret trots att solen inte alls lyser lika starkt som den gör under sommaren.

Våren innebär att dagarna blir längre och varmare. Något som ofta gör att vi börjar raka oss på ställen som varit undangömda under lång tid. Oförberedd hud och ovana händer leder då lätt till röda prickar och andra rakningsrelaterade hudskador. Det är också viktigt att komma ihåg att huden troligtvis tagit lite skada under vintern och att man då inte börja överbehandla den, ta det lugnt och låt huden först vänja sig vid den skiftande årstiden.